středa 15. dubna 2020

Výuková videa k procvičování angličtiny

Katedra anglického jazyka a literatury Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně vytvořila výuková videa na procvičování angličtiny, která jsou primárně určena žákům prvního a druhého stupně základních škol a jejich rodičům. Naleznete je v následujícím odkaze na Youtube kanálu.


úterý 7. dubna 2020

Procvičování pro první stupeň

Od paní učitelky Chmelkové jsme dostali tipy na několik webů, na kterých si žáci mohou procvičovat český jazyk, matematiku, ale i přírodovědu či vlastivědu. Většina z nich je určena dětem na prvním stupni, na některých jsou i cvičení pro žáky druhostupňové.

Školákov - všechny předměty pro 1. stupeň
https://skolakov.eu/

Výukové materiály pro 1. stupeň + anglický jazyk pro 2. stupeň
https://www.zsbcupice.cz/obsah.html

Luštěnky - úkoly pro mladší děti
http://rysava.websnadno.cz/

Online cvičení - český jazyk a matematika pro 1. a 2. stupeň
http://www.onlinecviceni.cz/exc/list_sel_topics.php


Opičí matika a angličtina

A máme tu tip od paní učitelky Mertlové: Opičí matiku s Lukášem Javorkem a Lukášem Heřmanem. Jde o procvičování matematiky pro druhý stupeň pomocí videí, ve kterých je podrobně vysvětlen každý krok. 


Tito pánové vytváří i videa pro Opičí angličtinu, díky níž si děti mohou procvičit a rozšířit slovní zásobu. Oba jsou mladí a sympatičtí učitelé, takže věříme, že jejich zábavný přístup děti zaujme. 



pondělí 6. dubna 2020

Online procvičování





V následujících dvou odkazech najdete mnoho možností na online procvičování.

Stránku Pravopisně.cz spravuje Pedagogická fakulta Univerzity v Hradci Králové a nabízí zde pravopisná cvičení pro procvičení jednotlivých oblastí gramatiky, ale také je k nalezení teorie z literatury či slohu.
https://www.pravopisne.cz/

Na stránce Umíme česky si děti mohou procvičit pravopis formou doplňovaček či mluvených diktátů, trénovat mohou i mluvnici a v neposlední řadě také práci s textem.
https://www.umimecesky.cz

Z českého jazyka se dá z této stránky také přejít na online procvičování angličtiny nebo matematiky.


moodsir: Testy z pravopisu (psaní i/y, s/z, mně/mě, n/nn...atd)

sobota 4. dubna 2020

(ni)KAM V BRNĚ

Kam v Brně o víkendu? Nikam. Na karanténu svým přejmenováním vtipně zareagovala i platforma KAM V BRNĚ, která přináší aktuality a témata o brněnské kultuře. Tu si však můžete užít i doma u počítače skrz projekty:


čtvrtek 2. dubna 2020

Logické hry Djeco

Agátin svět na svém blogu přináší nejen recenze her a tipy na rozvoj dětí, ale nově i zdarma materiály ke stažené. Grafomotorické omalovánky, postřehové karty i mandaly jsou z dílny oblíbené značky Djeco. Ideální je barevná tiskárna, ale materiály můžete využít i bez ní jen jako inspiraci. S některými se dá pracovat přímo na počítači.





Čtyři zázračné otázky pro překonání nepohody

Centrum Locika uveřejnilo překlad Čtyř zázračných otázek učitelky a spisovatelky Deborah Farmer Kris. Jde o stručný návod, který může pomoci odvrátit doma hádku nebo eskalaci špatné nálady, která v době karantény hrozí víc než kdy jindy. 


Ve chvílích, kdy to už už vypadá, že se nálada doma nepěkně zvrtne, doporučuje Deborah Kris položit si 4 zázračné otázky:
1/ Má někdo z nás hlad?
2/ Potřebujeme se vyspat?
3/ Není něčeho příliš?
4/ Potřebujeme se chvíli hýbat?

1/ Má někdo z nás hlad? Nemám já hlad?
Hlad ovlivňuje náladu. Pokud jsme hladoví, klesá nám hladina cukru a tím se spouští uvolňování hormonů jako je kortizol a adrenalin - ty samé hormony jsou vylučovány během stresové reakce.
Někdy to je prostě jen svačina, která pomůže dětem, aby se zklidnily. Nezapomínejme, že cukry způsobují výkyvy nálad, zklidnit nervy a uzemnit napomáhají naopak proteiny. Takže si místo kusu dortu nebo sušenek dejte raději pomazánku s tvarohem :-)
2/ Nepotřebujeme se všichni vyspat?
Pokud málo spíme, klesá naše emoční odolnost. Chemické látky v mozku, které jsou produkovány během našeho hlubokého spánku, jsou ty samé, které našemu tělu říkají, aby zastavilo produkci stresových hormonů. A produkce stresových hormonů vrcholí během odpoledne a navečer. Pokud se dostatečně nevyspíme, vše vypadá o něco horší, než skutečně je.
3/ Není něčeho příliš? Potřebuje někdo z nás méně stimulace?
Všichni to známe. Chvíle, kdy už něčeho bylo mnoho, bylo to hodně intenzivní nebo to trvalo příliš dlouho. Cítíme se zahlcení a potřebujeme chvíli vypnout. Pokud se jako dospělí cítíme přetížení, je dobré si vzít pár minut pro sebe. Vypnout televizi, dát si krátkou sprchu, udělat si čaj, poodejít na balkón nebo někam, kde budeme sami. Řekněte svým dětem, co děláte: ”moje tělo říká, že právě potřebuji přestávku” .
Vaše děti často potřebují, a v tu chvíli ještě nevědí, že potřebují, podobné věci jako vy. Zklidnit se teplou vodou ve vaně, v klidu si o samotě utřídit svoje plyšáky, prohlédnout si knížku...Přílišná stimulace je totiž i sledování pohádek, youtubu nebo počítačové hry. I tím se děti snadno přesytí.
4/ Potřebujeme se hýbat?
Každé tělo - malé i velké - se potřebuje hýbat. Nejsme uzpůsobení sedět celý den před obrazovkou. Neuropsycholog Wendy Suzuki říká, že “cvičení je nejvíce transformující věc pro náš mozek.” Pohyb zlepšuje náladu, uvolňuje stres, zlepšuje naše soustředění. Pomáhá nám, abychom tolik nereagovali na různé stresující okolnosti. Naše těla i mozky fungují lépe, pokud se hýbeme - může to být jednoduchá rozcvička nebo yoga protažení s dětmi, společné posilování nebo bláznivý taneček na jejich oblíbenou píseň.