úterý 24. března 2020

Jak čelit stresu?

Chcete-li se dozvědět, jak se co nejlépe vypořádat se stresem, který může epidemie koronaviru a karanténa vyvolávat, začtěte se do rozhovoru s lékařkou a docentkou centra RECETOX Masarykovy univerzity Julií Dobrovolnou. Zjistíte, proč je důležitá rutina, ranní rozcvička a pravidelný spánek. Text je určen spíše starším čtenářům.


Bonus: 
Potřebujete zaměstnat ruce, ale nemáte šicí stroj, jehlice ani plastelínu? Stáhněte si zdarma omalovánky, které pro Society6 vytvořili nezávislí umělci. 

Raději byste něco pro děti? Tyto krásné omalovánky vytvořil Piotr Socha a najdete je na facebookových stránkách nakladatelství Slovart. 

Déčko: Barevná pomoc pro unavené rodiče

Jen málokomu v posledním týdnu unikla informace o tom, že Česká televize spustila pořad UčíTelka. Žákům prvního stupně nabízí každý den na ČT2 vyučování prostřednictvím televizní obrazovky. Pro druhostupňové děti jsou určena "Odpoledka", také na ČT2. Nezapomnělo se ani na žáky devátých ročníků, kteří si každé úterý a čtvrtek mohou od 14:00 na ČT1 pustit pořad "Škola doma" zaměřený na opakování matematiky a českého jazyka k přijímacím zkouškám na střední školy. 

Tím však aktivity tvůrců z České televize ani zdaleka nekončí. 
Na webových stránkách Déčka můžete kromě klasické nálože pohádek a her, z nichž některé jsou přímo vzdělávací, najít v projektu "Nenudím se doma" i návody na tvoření a soutěže zaměřené na rozvoj kreativity. V minulém týdnu měly děti například postavit co nejlepší bunkr, v tomto mají za úkol zasadit semínka a proces klíčení zdokumentovat. Osobně doporučuji hru "Nalaď Černobíla". Každý den se objeví nová šifra či hádanka, kterou je třeba rozluštit. Rozvíjíte tak logické myšlení a pokud budete mít velké štěstí, můžete i vyhrát portrét samotného Černobíla. :-)